Honda

Honda merupakan salah sebuah syarikat automotif dari Jepun dan pengeluar terbesar enjin pembakaran dalaman yang ditubuhkan pada 1948 oleh Soichco Hina dan Takaeo Fujisawa. Berpusat di Tokyo, kini Honda menjadi salah satu pengeluar kereta terbesar di dunia. Antara model kereta popular adalah City, CRV, Jazz dan Accord. Kereta Honda menggunakan bateri Century Battery, Amaron Battery, Panasonic Battery dan lain-lain.

Model Kereta

Honda City
Honda Civic
Honda Jazz
Honda CRV
Honda BRV
Honda Accord

Jenis Bateri Kereta Honda

KOWA 60B24L (NX100-S6)
PANASONIC 46B24L FS (NS60LS)
PANASONIC 55B24L FH
MAYSHOWA HELIOS 55B24L
MAYSHOWA ENERGY 65B24L

Soalan Lazim

Honda menggunakan pelbagai jenis bateri dalam kenderaan mereka, termasuk bateri lithium-ion, nikel-metal hidrida, dan asid plumbum. Jenis bateri yang digunakan bergantung kepada model dan tahun pengeluaran kereta tersebut.
Jangka hayat bateri kereta Honda boleh berbeza-beza bergantung kepada beberapa faktor seperti corak penggunaan dan keadaan cuaca. Walau bagaimanapun, secara purata, bateri kereta Honda boleh bertahan antara 3 hingga 5 tahun.
Terdapat petanda yang menunjukkan bateri kereta Honda anda mungkin perlu diganti, termasuk enjin kereta yang lambat untuk dimulakan, lampu hadapan yang malap, dan bunyi klik ketika anda memutar kunci. Jika anda tidak pasti, anda boleh menguji bateri anda dengan mekanik profesional.
Boleh, namun proses menukar bateri kereta sendiri mungkin terlalu sukar tanpa pengetahuan teknikal. Anda disarankan untuk mendapatkan mekanik profesional untuk memastikan bateri kereta anda dipasang dengan betul.
Kos penggantian bateri kereta Honda boleh berbeza-beza bergantung kepada beberapa faktor, seperti model dan tahun kenderaan anda dan jenis bateri yang diperlukan. Secara purata, anda perlu membayar antara RM210 hingga RM400 untuk penggantian bateri, tanpa kos buruh & penghantaran. Tetapi dengan TukarBateri, penghantaran & pemasangan adalah PERCUMA.
Phone icon
011-1608 1608 or Download our App
go top