Toyota

Toyota adalah sebuah syarikat automotif Jepun yang ditubuhkan pada tahun 1937 oleh Kiichiro Toyoda. Ia merupakan salah satu pengeluar kereta terbesar di dunia dan mempunyai ibu pejabatnya di Toyota City, Jepun. Toyota mengeluarkan pelbagai jenis kereta, trak, dan SUV, termasuk model-model popular seperti Camry, Corolla, RAV4, dan Prius. Toyota juga dikenali dengan teknologi inovatifnya, termasuk enjin hibrid dan elektrik. Kereta Honda menggunakan bateri Bateri Optima, Bateri Exide, dan Bateri Bosch.

Model Kereta

Toyota Yaris
Toyota Vios
Toyota Vellfire
Toyota Alphard
Toyota Rush
Toyota Camry
Toyota Avanza
Toyota Innova
Toyota Altis

Jenis Bateri Kereta Toyota

KOWA 60B24L (NX100-S6)
PANASONIC 46B24L FS (NS60LS)
PANASONIC 55B24L FH
MAYSHOWA HELIOS 55B24L
MAYSHOWA ENERGY 65B24L

Soalan Lazim

Toyota menggunakan pelbagai jenis bateri kereta bergantung kepada model dan jenis enjin kereta. Namun, secara umum, bateri yang digunakan biasanya berjenis “maintenance-free” atau bateri tanpa penyelenggaraan.
Jangka hayat bateri kereta Toyota bergantung kepada pelbagai faktor seperti kualiti bateri, penggunaan kenderaan, dan cara penyelenggaraan. Secara purata, bateri kereta Toyota boleh bertahan selama 3-5 tahun sebelum ia perlu diganti.
Terdapat 2 jenis bateri kereta yang digunakan di Malaysia. Kod JIS (Japanese Industrial Standard) dan Kod DIN (DeutschesInstitutfürNormung). Anda boleh tahu jenis dan saiz bateri kereta anda melalui kod ini di tepi ataupun di atas bateri kereta anda.
Anda boleh perhatikan petanda bateri kereta Toyota lemah apabila anda mengalami masalah seperti kesukaran menghidupkan enjin atau keadaan fizikal bateri kereta kelihatan kembung atau badan bateri bengkak. Jika anda tidak pasti, anda boleh menguji bateri anda dengan mekanik profesional kami secara percuma. Hubungi Kami Sekarang.
Boleh, namun proses menukar bateri kereta sendiri mungkin terlalu sukar jika anda tidak mempunyai pengetahuan teknikal. Anda disarankan untuk mendapatkan mekanik profesional untuk memastikan bateri kereta anda dipasang dengan betul. Cara tukar bateri kereta Toyota paling mudah anda boleh lakukan adalah dengan menghubungi TukarBateri dan kami lakukannya untuk anda secara percuma.
Kos penggantian bateri kereta Toyota bergantung kepada jenis bateri yang dipilih dan kedai bateri yang anda pilih untuk menukarnya. Secara purata, kos untuk menukar bateri kereta Toyota berkisar antara RM200 hingga RM500, bergantung pada jenis dan kualiti bateri yang dipilih.
Phone icon
011-1608 1608 or Download our App
go top